Geplaatst op

Onverpakt. De nieuwe trend die geen verpakking kent

De toenemende klimaatproblematiek dwingt ons anders om te gaan met het milieu. De opwarming van de aarde zal er -als we niets doen- toe leiden dat ecosystemen vernietigd worden en landbouw onmogelijk wordt. Dat klinkt heftig! Is het echt zo erg? Ja. Want als we niets doen zal onder andere de beschikbaarheid van voedsel in het geding komen en zullen miljoenen mensen in de toekomst onvoldoende te eten hebben. We moeten dus aan de slag.

Verpakkingsafval terugdringen en voedselverspilling tegengaan

Er is een oplossing om verpakkingsafval terug te dringen én voedselverspilling tegen te gaan. Veel verpakkingen zijn in beginsel helemaal niet nodig. Verpakkingen zijn bedacht voor het gemak van de consument en voor branding-doeleinden. Grote fabrikanten en merken maken gretig gebruik van verpakkingen om hun naam bij de consument bekend te maken en om hun merk uit te bouwen.

De vragen die de meerderheid van de consumenten voorheen hadden, dienden vooral voor het gemak van ‘kant en klaar’ en zo’n uitleg op de achterkant is toch ook altijd wel makkelijk… Maar dit buigt om naar een meer milieubewuste vraag. Consumenten, zeker ook de jongere generatie, is zich steeds meer bewust van de schade die verpakkingsmaterialen aanrichten. De consument vraagt daarom tegenwoordig steeds vaker om ‘onverpakt’Onverpakte etenswaren die geschept of getapt kunnen worden. Ideaal voor de consument, prettig voor de winkel én veel beter voor het milieu.

Welke voedingsmiddelen kun je onverpakt verkopen? 

Er zijn tal van voedingsmiddelen die je in onverpakte vorm kunt verkopen. Denk aan verse producten, snoep, ontbijtgranen, zaden en noten, gedroogd fruit en koffie. Voor het displayen van de voedingsmiddelen zijn speciale dispensers te verkrijgen. Deze zorgen vaak meteen voor een upgrade van je winkelinterieur. De dispensers zijn eigentijds en stijlvol en zijn ontworpen om ze ook makkelijk te kunnen onderhouden en reinigen. De dispensers zijn in verschillende maten te krijgen en kunnen geleverd worden als losse dispenser maar ook in een displaykast of lange tap en schepwand, in de stijl van het interieur.. Zo is het aanbieden van onverpakt voedsel extra interessant, het geeft meteen een nieuwe look aan je winkel.

Voor een aantal ketens is ook de duurzame uitstraling die de voedsel dispensers met zich meebrengen belangrijk. Soms is het verbeteren van het imago op het gebied van duurzaamheid zelfs onderdeel van de bedrijfsdoelstellingen. In zo’n geval zijn dispensers een mooie stap voorwaarts.

“Het voelt goed om bij te dragen aan de vermindering van plastic verpakkingen in de levensmiddelen branche”

 

‘Onverpakt’ toevoegen aan je winkelinrichting

Door een ‘onverpakt wand’ aan je winkelinrichting toe te voegen, maak je het mogelijk voor klanten om zelf de hoeveelheid te bepalen, te ‘zien’ wat men koopt en je bespaart een enorme berg plastic. Dit levert naast een milieuvoordeel, ook een voordeel op voor je bankrekening. Denk eens aan afval dat niet meer hoeft te worden afgevoerd, en aan de verpakkingen die niet meer geproduceerd hoeven te worden.

Voedselverspilling tegengaan door verkoop van onverpakte etenswaren 

Naast het voordeel van minder verpakkingen, is het ook nog eens zo dat de consument alleen koopt wat er nodig is. Dit voorkomt dat er voedsel wordt weggegooid. In heel Nederland komt de verspilling van consumenten op ruim 700 miljoen kilo vast voedsel per jaar (bron: Milieucentraal). Door onverpakt voedsel te kopen ben je er niet alleen zeker van dat de kwaliteit van hetgeen je koopt goed is, je bent als consument ook beter in staat om de hoeveelheid te bepalen.

E-book, 6 redenen waarom je nu met “onverpakt” moet beginnen

 

Dit gratis “onverpakt” e-book geeft je 6 redenen waarom je nu moet beginnen met het onverpakt aanbieden van levensmiddelen. Als je de trend niet wilt missen lees het dan en bepaal of ook jouw winkel gaat bijdragen aan het verminderen van verpakkingen.

Download nu, het is gratis!

E-book Verpakkingsvrije Winkel